Pilli Elektronik cihazları bizler çok seviyoruz, ama şarj tutmaya gelince, işler karışıyor.
Duman detektörünüzde standart bir alkalin AA pil, cep telefonunuzda şarj edilebilir bir nikel-metal hidrit ya da ıslak hücreli bir araba aküsü olsun, Çoğu kadmiyum, kurşun, çinko, manganez, nikel, gümüş, cıva ve lityum gibi toksik kimyasallar içerir.
Kimyasal karışım bu tür piller güvenli ve bilgili bertaraf ya da geri dönüşüm için gereklidir. Çöp kutusuna neyin girebileceğini ve Geri Dönüşüm merkezine özel bir geziye ihtiyaç duyduğunu bilmek söz konusu olduğunda, direk bir cevap almak zordur, çünkü geri dönüşüm ve Geri Dönüşüm yasaları eyaletten eyalete değişiklik gösterir.
Bu nispeten küçük bir eylem gibi görünse de pili çöp kutusuna atmak çevre üstünde ciddi zararlı etkilere neden olabilir.
Tüketici raporları baş bilim sorumlusu James Dickerson,” standart alkalin AA piliniz, şarj edilebilir bir cep telefonu bataryası ya da arabanızdaki batarya olsun, güvenli depolama ve bertaraf yöntemlerini kullanarak dikkatli bir biçimde tedavi etmelisiniz ” diyor.
Bir pil çizgisiz bir depolama sahasına girerse, metallerini toprağa sızabilir ve yeraltı suyu kaynağını kirletebilir. Ve eğer bir yakma fırınında yanarsa, soluduğumuz havaya sürüklenen daha zehirli çöplerdir.
Bu yeteri kadar korkutucu değil ise, düzgün bir biçimde bertaraf edilmezse, kısa devre yapabilir, aşırı ısınabilir ve alev alabilir. Yaşadığınız yere bağlı şekilde, bir bataryayı atmak bile yasadışı olabilir.
Pil ömrü
Yıllar geçtikçe, piller bazı ciddi zehirli maddelerden yapılmıştır. Neyse ki, Merkür artık resmin dışında. Kongre, 1996 senesinde pil yasasını kabul etti ve bu da pillerde civanın aşamalı olarak reddedilmesini ve bununla beraber ülke çapında düşük maliyetli geri dönüşüm ve uygun geri dönüşüm çözümlerini gerektirdi.
Bu, bugün hala gelişen call2recycle programı gibi endüstri destekli geri dönüşüm programlarının oluşturulmasına yol açtı. Bu günlerde ülke genelinde 16.000’den fazla kamu bırakma sitesi var.
Doğru pili seçmek söz konusu olduğunda, her şey ne kadar kullanacağınıza bağlıdır. Tek bir pil üretmenin karbon ayak izi çok büyük. MIT’NİN Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden yapılan bir araştırmaya göre, tek kullanımlık bir pilin çevresel üretiminin %88’i kaynak ve işlemden geliyor.
MIT çalışma verilerini kullanarak, Endüstriyel Ekoloji Dergisi’nde yayımlanan bir makale, alkalin bir pil üretmek için kullanım aşamasında mevcut olandan 100 kat daha fazla enerji gerektirdiğini tahmin ediyor. Ayrıca, pillerimizde bulunan kimyasal bileşikler eksiksiz olarak ağaçlarda yetişmez. Manganez dioksit, grafit, çinko ve potasyum hidroksit ile doludur hepsi madencilik ve rafinasyondan gelir.
Pillerin gizli maliyetleri
Amazon’un” mağaza markası ” pillerinin gizli maliyetlerine yönelik son dönemde yapılan derin bir araştırma dalışı, temel bir pilin yaşam döngüsünün arkasında bir dizi sorun ortaya çıkardı. Çin, Japonya ve Kore gibi büyük pil oyuncuları hala oyunda olsa da Endonezya zengin doğal kaynaklar ve gevşek çevre düzenlemeleri sayesinde bir up-and-comer.
Alkalin pillerin önemli bir bileşeni olan manganez, insan hakları ihlalleri, çocuk işçiliği ve kötü iş sağlığı ile bağlantılıyken, lityum madenciliği işçilerin sağlığını ve güvenliğini riske atıyor. Pilinizdeki metallerin sorumlu bir biçimde çıkarılıp çıkarılmadığını bulmak da zordur, çünkü tedarik zinciri boyunca izlenebilirlik çok az ya da hiç yoktur.
Satın almadan önce, önce belirli bir öğeyi kaç kez şarj etmeniz gerektiğini öğrenin. El Fenerleri, kameralar ve elektronik oyuncaklar gibi yüksek tüketim öğeleri, şarj edilebilir piller için mükemmel adaylardır yalnızca International Journal of Life Cycle Assessment’ın çevresel etkilerini telafi etmek için en az 150 kez şarj etmeniz gerektiğini belirttiğini düşünün.
Tabii ki, bataryaya giren ürünlerin hiçbiri sonsuz kaynak değildir. Daha sürdürülebilir, daha az çevreye zarar veren bir güç kaynağına ihtiyaç vardır; gerçekten yenilenebilir enerjiye önemli bir geçiş onsuz imkânsız olacaktır.
Sürdürülebilir bir biçimde düşünün ve bir sonraki pil takımını alışveriş sepetinize atmadan önce tüm seçeneklerinizi değerlendirin. TV uzaktan kumandanızda zararsız bir uyku gibi görünse de günlük pilinizin yüzeyinin altında çok şey var.
Greenpeace Research Laboratories kıdemli bir bilim adamı olan Dr. David Santillo, the Guardian’a şunları söyledi: “daha düşük kalitede ve önemli çevresel maliyetlerde yeni rezervlerin devam etmekte olan arayışına güvenmek yerine, Dünya’dan çıkardığımız büyük miktarları geri kazanmak ve yeniden kullanmak için daha akıllı olmalıyız.”